Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Θεωρίες συνωμοσίας, μια ορατή απειλή!


Σε προηγούμενη μου ανάρτηση είχα κάνει λόγο για τις θεωρίες συνωμοσίας όπως σήμερα προωθούνται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με στόχο την διάδοση του νεο-φασισμού. Θα συνιστούσα σε όλους πριν συνεχίσουν στο παρακάτω άρθρο να διαβάσουν πρώτα τηνπροηγούμενη μου ανάλυση (από την αρχή της παραγράφου «Ενενήντα λεπτά εξαιρετικών αποκαλύψεων» μέχρι και «θα πρέπει να εφαρμόζεται παντού, σε κάθε σύγγραμμα, έρευνα, άρθρο ή ντοκιμαντέρ»).
Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο κάποιος να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους οι θεωρίες συνωμοσίας κατακλύζουν τα ΜΜΕ. Το φαινόμενο όμως αρχίζει σιγά σιγά να λαμβάνει μορφή μάστιγας με όλο και περισσότερους επικινδύνους δημαγωγούς να εμφανίζονται μέρα με την μέρα. Προκειμένου όμως να κατανοήσουμε καλύτερα το πρόβλημα θα πρέπει
να γίνει μια μικρή αναδρομη στο παρελθόν, να δούμε πως χρησιμοποιήθηκαν οι θεωρίες συνωμοσίας σε διάφορές ιστορικές περιόδους:
Ο Peter Knight (σ.36) ερευνώντας την επιρροή των θεωριών συνωμοσίας στην Αμερικάνική ιστορία αναφέρει πως από το τέλος του Αμερικάνικού Εμφυλίου, στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας των Αφροαμερικάνών αναπτύχθηκαν διάφορές θεωρίες τόσο από την μεριά των λευκών όσο και των μαύρων. Μέσα σ΄όλα όμως ξεχώριζαν οι απόψεις των λευκών συνωμοσιολόγων που ήθελαν τους μαύρους να σχεδιάζουν την υποδούλωση του Νότου, επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως κίνητρο για να ξεκινήσουν τραγικοί ρατσιστικοί διωγμοί είτε για να δικαιολογούνται βίαιες επιθέσεις και δολοφονίες Αφρικανών. Από την άλλη οι Μαύροι υιοθέτησαν την αντίληψη πως οι Λευκοί ετοιμάζονταν να προβούν σε μαζικές εκκαθαρίσεις. Το γεγονός αυτό ο Knight το θεωρεί ως θεωρία συνωμοσίας από την πλευρά των Αφροαμερικάνών. Στην ουσία πρόκειται για μια αλήθεια δοσμένη με μεγάλη δόση υπερβολής λόγω του ότι οι λευκοί ήθελαν συνεχώς να περιορίζουν τις ελευθερίες των μαύρων. Υπήρχε ωστόσο και ο φόβος πως ότι είχαν διαπράξει οι λευκοί στους Ινδιάνους θα το εφάρμοζαν στον μαύρο πληθυσμό αυτήν την φορά.
Ο Taguieff στο ιδιαίτερα ογκώδες βιβλίο του «Θεωρίες Συνωμοσίας, Εσωτερισμός, Εξτρεμισμός» αναφέρει πως στην Ευρώπη οι θεωρίες συνωμοσίας χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από αντεπαναστάτες κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
Οι “Ιλλουμινάτι”: Ίσως η διασημότερη θεωρία συνωμοσίας στις μέρες μας. Το τάγμα των «Πεφωτισμένων» (όπως ακριβώς μεταφράζεται) αντιμετωπίστηκε από τους συντηρητικούς Χριστιανούς με υπερβολική εχθρότητα. Ακόμα και σήμερα διάφοροι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται πως το τάγμα αυτό δρα μυστικά με στόχο είτε να πλήξει τις παραδόσεις και τα έθιμα ενός λαού είτε να υποδουλώσει τις μάζες στην εξαθλίωση. Αγνοούν βέβαια πως η διάρκεια ζωής του τάγματος των «Πεφωτισμένων» δεν  ξεπέρασε τα δέκα χρόνια (1776 – 1785). (Στην ουσία οι περισσότεροι συνωμοσιολόγοι υποστιρίζουν πως οι «Ιλλουμινάτι» δεν εξαφανίστηκαν. Επιβίωσαν μέσα σε υπόγειες στοές, οργανώνοντας μυστικές κοινωνίες με σκοπό την υποδούλωση του ανθρώπινου γένους στον Σατανά!)
Το ίδιο το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα» έγινε αφορμη ώστε αρχικά μια μικρή «σέχτα» συνωμοσιολόγων προπαγανδιστών να εξαπολύσουν την αντεπαναστατική τους προπαγάνδα υποστηρίζοντας πως ολόκληρο το κίνημα κατευθύνεται από «μυστικές συνωμοσίες» με άμεσο στόχο την καταρράκωση των «ηθικών αξιών» της Γαλλικής κοινωνίας, ότι ακριβώς λέγεται και για τα περισσότερα  ελευθεριακά κινήματα σήμερα. Πολλοί από αυτούς προκειμένου να πείσουν τις μάζες να μην υποστηρίξουν την Επανάσταση, ταύτιζαν την λέξη «αδελφότητα» με τις «μυστικές κοινότητες», τα «μυστικιστικά αδελφάτα», δηλαδή την μασονία, που αποσκοπούσαν στην «απομάκρυνσή των ανθρώπων από τις αρχές του Χριστιανισμού».
Η Γαλλική εφημερίδα, Le Point έγραψε:
        Στην εποχή μας, που η θρησκεία υποχωρεί και επικρατεί ο πολιτικός σκεπτικισμός, η ανάγκη για πίστη, η επιθυμία φυγής από την πραγματικότητα οδηγούν στις θεωρίες συνωμοσίας, τον εσωτερισμό και την επινόηση μιας παρανοϊκής ιδεολογίας και μυθολογίας που κατακτά ένα τεράστιο κοινό. Ο Ταγκυέφ είναι ο ευπρόσδεκτος αποκρυπτογράφος τους.
Εβραϊκές συνωμοσίες και μασονία: Σχεδόν οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας θεωρούν τους Εβραίους υπαίτιους για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας με αποκορύφωμα το υπερβολικά διαδεδομένο επιχείρημα: «Οι Εβραίοι υπάλληλοι στους Δίδυμους Πύργους γνώριζαν για την επίθεση και απουσίασαν από τη δουλειά τους εκείνη τη μέρα». Η φασίζουσα πολιτική όμως και κατασταλτική δράση του κράτους του Ισραήλ ενάντια στον αγώνα του λαού της Παλεστήνης καθώς και οι σφαγές στον Λίβανο εξακολουθούν να δίνουν άλλοθι στους συνωμοσιολόγους να εξαπολύουν την προπαγάνδα μίσους προς οτιδήποτε μη Χριστιανικό. Δεν θα πρέπει όμως η Ισραηλινή βαρβαρότητα να γίνει αφορμη ώστε να αποδεχτούμε τις εύπεπτες και κατευθυνόμενες θεωρίες συνωμοσίας που κατακλύζουν το διαδίκτυο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και βρίθουν από εθνικισμό και αντι-σημιτισμό. Μια από τις ευρύτερα διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας ,«Τα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», όπως αναφέρουν οι Back και Solomos ξεκίνησε στην Γαλλία κάπου μεταξύ 1894 και 1899 στα μέσα της υπόθεσης Dreyfus. Η Γαλλική δεξιά κατηγορούσε τον Dreyfus πως υποκινούσε μυστική συνωμοσία με σκοπό την υποδούλωση της ανθρωπότητας από την φυλή των Εβραίων, κατηγορία που υποστήριξε επίσης και η Ρώσικη αστυνομία προκειμένου να δικαιολογήσει την Τσαρική αντι-Εβραϊκή πολιτική.
Πάνω σε παρόμοια συμπλέγματα θεωρίών συνωμοσίας επίσης έχτισαν την προπαγάνδα τους και οι Ναζί. Υποστήριζαν πως οι κομμουνιστές μαζί με τους Εβραίους σχεδίαζαν να κατακτήσουν και να υποδουλώσουν τον κόσμο. Έτσι, μέλη του Ναζιστικού Κόμματος το 1933 έβαλαν φωτιά στο Γερμανικό κοινοβούλιο ρίχνοντας τις ευθύνες της επίθεσης στους κομμουνιστές και τους Εβραίους. Ως συνέπεια, ένα αμείλικτο πογκρόμ ξεκίνησε ενάντια σε όλους τους «εχθρούς του Τρίτου Ράιχ» (πολιτικούς αντιπάλους, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, μειονότητες…) Η βία, η καταστολή, οι πολιτικές δολοφονίες, οι διώξεις και η κρατική τρομοκρατία κυριαρχούσαν παντού.
Δεν παραλείπει επίσης ο Taguieff να καταγγείλει και το γελοίο (κατά την γνώμη μου) μυθιστόρημα του Dan Brown «Κώδικας Ντα Βίντσι» υποστηρίζοντας πως το σενάριο της πλοκής του είναι εμπνευσμένο από συνωμοσιολογικές θεωρίες της δεκαετίας του 1980. Εκτεταμένες αναφορές επίσης γίνονται και στις σχέσεις της ναζιστικής θεωρίας με τον αποκρυφισμό. Πολλοί υποστηρικτές της ναζιστικής θεωρίας βλέπουν τον Χριστιανισμό ως «μια θρησκεία που μας έχουν επιβάλλει η Εβραίοι» και πως «οι ρίζες του πολιτισμικού μεγαλείου των λευκών Ευρωπαίων βρίσκονται στον παγανισμό». Ωστόσο η πλειονότητα των θεωριών συνωμοσίας σήμερα θέλει την «μαζική μετανάστευση» και την εισροή μουσουλμάνων στον Δυτικό κόσμο ως υποκινούμενη από τους Σιωνιστές, τους Ιλλουμινάτι, είτε ως αποτέλεσμα συνωμοσιών κομμουνιστών με μεγάλα κέντρα αποφάσεων που σκοπεύουν την «καταστροφή των Ευρωπαϊκών παραδόσεων» ή την «εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού».
Αφήνοντας όμως τον Δυτικό κόσμο, στην Σοβιετική Ένωση καθεστωτικές θεωρίες συνωμοσίας παρόμοιας φύσης με αυτές που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε δεν απουσίαζαν. Η ανάγκη της εύρεσης κατασκόπων ήταν αρκετή για να στείλει οποιονδήποτε αντιφρονούντα στην φυλακή ή στο εκτελεστικό απόσπασμα. Εκατομμύρια αναρχικοί και ελευθεριακοί αριστεροί εκτελέστηκαν καθώς το δικτατορικό Σοβιετικό καθεστώς διατυμπάνιζε συνεχώς πως «η σοσιαλιστική πατρίδα βρίσκεται κάτω από την απειλή της επιτιθέμενης μπουρζουαζίας». Από τα πρώτα χρόνια της εξέγερσης του Οκτώβρη που έφερε στην εξουσία τους Μπολσεβίκους, η τρόικα Λένιν, Τροτσκι και Σταλιν συνεχώς ταύτιζε κάθε αντι-κομματική δράση με την «απειλή ενάντια στην «εργατική» εξουσία των Σοβιέτ» παρά το γεγονός όπου οι περισσότερες φωνές που τάσσονταν ενάντια στην σιδερένια πειθαρχεία του κόμματος των Μπολσεβίκων προέρχονταν εξίσου από κομμουνιστικούς ή ελευθεριακούς κύκλους. Οι επιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ανταντ  που στόχο είχαν στην ουσία την παλινόρθωση του Τσαρικού καθεστώτος δικαίωνε την κατασταλτική δράση του κόμματος που ονόμαζε οποιαδήποτε αντι-καθεστωτική γνώμη ως «αντι-Σοβιετική» με αποκορύφωμα  την εξέγερση την Κρονστάνδης (Μάριος του 1921) που καταγγέλθηκε ως «αντι-Σοβιετική συνωμοσία αναρχικών και λευκοφρουρών», πράγμα αδύνατο μιας και οι αναρχικοί πρωτοστάτησαν στον αγώνα τόσο ενάντια στους Τσαρικούς στρατηγούς, όσο και κατά των ιμπεριαλιστών της Δύσης. Εκατοντάδες χιλιάδες εκτελέστηκαν μετά την καταστολή της εξέγερσης ή πέθαναν στις φυλακές!
Ποιοι είναι οι συνωμοσιολόγοι; Όπως σε παλαιότερες εποχές, έτσι και σήμερα συχνά με έντονο εθνικιστικό χαρακτήρα, άλλώστε με τον μανδύα του παλαιοσυντηρητισμού και απομονωτισμού, πανούργοι έμποροι βιβλίων, εκφωνητές ραδιοφωνικών εκπομπών ή παρουσιαστές τηλεοπτικών παραγωγών που λειτουργούν ως καταπατητές λαϊκών συνειδήσεων, έμποροι με έντονα υποκριτικό διπρόσωπο και δημαγωγικό χαρακτήρα επιβάλουν την γνώμη τους στο κοινό υπό την χρήση μιας έμμετρης παραπλανητικής προπαγάνδας εκμεταλλευόμενοι τον φόβο του σύγχρονου ανθρώπου για το άγνωστο μέλλον, την εργασιακή ανασφάλεια, τα πολιτισμικά αδιέξοδα, τα ξενοφοβικά σύνδρομα, την λήθη και την αλόγιστη χρήση φαντασίας που μια μεγάλη μερίδα του κοινωνικού συνόλου χρησιμοποιεί ως μέθοδος φυγής.  Πόσες φορές δεν έχουμε γίνει μάρτυρες εκπομπών με εκτεταμένη αναφορά σε θέματα περί «Νέας Τάξης Πραγμάτων», «Κούφιας γής», «αεροψεκασμοί» ή ακόμα και γνώμες που θέλουν τον Michael Jackson και τον Elvis Prisley ζωντανούς και εγκατεστημένους σε κάποιο δάσος της Ουγγαρίας απομονωμένοι από την δημοσιότητα ή τις περίφημες δοξασίες περί «κλωνοποιημένου Hitler»; Πόσες φορές δεν έχουμε έρθει σε διάλογο με άτομα που ανοιχτά υποστηρίζουν τέτοιου είδους απόψεις;
Στο προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκα κυρίως στον Alex Jones, ως τον διασημότερο συνωμοσιολόγο σήμερα. Δυστυχώς όμως ακόμα και αρκετοί έντιμοι διανοητές και ακτιβιστές πέφτουν στην ίδια την παγίδα του να προσφέρουν εύπεπτες αναλύσεις δίχως βάσεις και αποδείξεις. Ακόμα και ο Chomsky ή και το κίνημα του Zeitgest για το οποίο είχα δημοσιεύσει μια εξαιρετικά θετική κριτική στο παρελθόν ανακυκλώνουν αρκετές διατυπώσεις που θα μπορούσε να πει κανείς πως πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας από την πλευρά της αριστεράς. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο στον Chomsky καθώς πιστεύω πως αν και πολλές τοποθετήσεις του είναι αβάσιμες και φλύαρες, τουλάχιστον μας έχει αποδείξει τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Το Zeitgest δεν έχει κάτι καινούριο να προσφέρει σε αναλύσεις σχετικά με το χρηματο-οικονομικό ζήτημα αλλά δεν θα πρέπει να μας αφορά ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την πραγματικότητα όσο το γεγονός όπου προτείνει λύσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ζωή μας μέσω της αυτοματοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας και της κατασκευής πόλεων ανθεκτικών στους σεισμούς και τις πλημμύρες. (Όπως όμως είχα πει, πρώτα θα πρέπει να απαλλάξουμε την κοινωνία από τις εξουσιαστικές της δομές και να εξαλείψουμε πάσης φύσεως ιεραρχία και έπειτα να αποφασίσουμε με ποιον τρόπο η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για το καλό όλων μας). Τόσο το Zeitgest, όσο και το ντοκιμαντέρ του «Οικονομικού δολοφόνου» αξίζουν προσοχής αλλά όχι ολοκληρωτικής αποδοχής.

Αμερικάνοί υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας επιδίδονται σε αντιδραστικό αντι-κομμουνιστικό όργιο. Διαδηλώνουν ενάντια στον… «Μαρξιστή» Ομπάμα!
Καλό θα ήταν να αναφέρω τους λόγους που απορρίπτω τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας.Βεβαίως γιατί δεν υπάρχουν ούτε βάσιμα τεκμηρια αλλά ούτε και αποδείξεις για το τι ακριβώς είναι η “Νέα Τάξη Πραγμάτων”. Στην πραγματικότητα όπως διαπιστώνουμε από το ντοκιμαντέρ του «Οικονομικού δολοφόνου» αλλά και από την ταινία του Michael Moore“Capitalism a love story” ο οποίος αποδεικνύει κατά κάποιον τρόπο πως η πραγματική κυβέρνηση των Η.Π.Α δεν βρίσκεται στον Λευκό οίκο αλλά στην Wall street, η “Νέα Τάξη Πραγμάτων” θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η δημιουργία μιας παγκόσμιας τράπεζας με συγκεντρωτική εξουσία και έδρα τις Η.Π.Α. Κοινώς η διεύρυνση του καπιταλιστικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο με απώτερο στόχο την βίαιη επικράτηση του πάνω στα φτωχά λαϊκά στρώματα, την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών άλλων χωρών αλλά και την καταστολή. (Διαβάστε επίσης Noam Chomsky, World orders, old and new). Οι θεωρίες συνωμοσίας ρέπουν προς την ακροδεξιά και την καλλιέργεια ενός έντονου πατριωτικού αισθήματος με σκοπό να διχάσουν και να σπείρουν το μίσος μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών (κυρίως του Δυτικού κόσμου ενάντια στον Ανατολικό), ώστε οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις να επικρατήσουν ενισχύοντας την βιομηχανία όπλων, μια απο τις κυριότερες πηγές εισοδήματος των τραπεζων των Η.Π.Α. (Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε πως παρατηρείταιαύξηση των νεοναζιστικών οργανώσεων στις Η.Π.Α τον τελευταίο χρόνο, η οποία αγγίζει το 250%. Πολλές από τις επανεμφανιζόμενες ακροδεξιές οργανώσεις στηρίζουν την προπαγάνδα τους σε παρόμοιες θεωρίες συνωμοσίας).
Τόσο ο στυγνός ορθολογισμός όσο και οι θεωρίες συνωμοσίας χρησιμοποιούνται για να διαφεντέψουν το καπιταλιστικό σύστημα. Ο ορθολογισμός από την μια θεοποιεί την  παραγωγική διαδικασία πείθοντάς μας πως η μόνη αξία της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η εργασία και η παραγωγική πρόοδος (η γνωστή συμβιβαστική αντίληψη του μέσου Ευρωπαίου, «όσο πιο πολύ δουλεύω τόσο το καλύτερο για μένα και τους γύρω μου»). Από την άλλη οι συνωμοσιολόγοι εξυπηρετούν τα βασικά συμφέροντα των εξουσιαστών λειτουργώντας ως προπαγανδιστές υπέρ του ίδιου του συστήματος που υποτίθεται πολεμούν. Καλούν τις μάζες να αντισταθούν στο τραπεζικό σύστημα που όπως λένε το ελέγχουν οι «μυστικές εταιρείες» συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός κινήματος αντίδρασης βασισμένο σε λάθος πρότυπα αντίστασης. Παροτρύνουν τον πληθυσμό μιας χώρας να αποδοκιμάσει τους τραπεζίτες, τους πολιτικούς, τους δικαστές και διάφορα άλλα εξουσιαστικά πιόνια χωρίς όμως να επιδιώκουν την ανατροπή του καπιταλισμού καθ’ αυτού ούτε προτείνουν κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική λύση. Αντί να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο λαϊκό προωθούν την αποσχιστική λογική του να δογματίζουν τμηματα των μαζων να παραμείνουν ενωμένοι κάτω από την σημαία ενός έθνους στο οποίο έτυχε να γεννηθούν, κάτω από μια θρησκεία, κοινώς, βάση μιας τετριμμένης αντίληψης για το ποιοι είμαστε και όχι με βάση τις αξίες του ανθρωπισμού/διεθνισμού. Έτσι έχουμε την αναζωπύρωση του νεο-φασισμού μέσα από την δοκιμασμένη τακτική του «διαίρει και βασίλευε».
Πιο συγκεκριμένα, Έλληνες συνωμοσιολόγοι καλούν τον Ελληνικό λαό να θέσει την «ιδέα της πατρίδας» ως το ύψιστο ιδανικό δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην «Τουρκική απειλή που μυστικοί κύκλοι και παγκοσμιοποιητές πολιτικοί» βοηθούν. Την ίδια ώρα Τούρκοι συνωμοσιολόγοι κάνουν ακριβώς το ίδιο, προσπαθούν με  παρόμοιας φύσης προπαγάνδα να θεωρήσουν τον Ελληνικό λαό ως «μια ενδεχόμενη απειλή υποκινούμενη από οργανώσεις που υποβοηθούν την παγκοσμιοποίηση». Έτσι λοιπόν έχουμε δυο λαούς διχασμένους αγνοώντας πως η παγκοσμιοποίηση είναι το ίδιο το κεφάλαιο που επιδιώκει να καλλιεργεί την ιδέα του «πατριωτισμού» και στο όνομα της «εδαφικής ακεραιότητας» να δαπανούν οι κυβερνήσεις δισεκατομμύρια δολάρια για αγορά όπλων.
Ο ρατσισμός που δημιουργείται μέσα στην κοινωνία λόγω των θεωριών συνωμοσίας που εικάζουν πως για παράδειγμα «οι λευκοί είναι ανώτεροι από τους μαύρους» έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του λαϊκού μετώπου, την δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων (η κατώτερη φυλή συνήθως θεωρείται υπαίτια για όλα τα δεινά) και συνεπώς την διασφάλιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. (Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν όλοι μαζί, μαύροι, άσπροι, κίτρινοι, Ινδιάνοι εξεγείρονταν ενάντια στους εξουσιαστές. Το σύστημα θα κατέρρεε εντός ολίγων ημερών).
Σε μια περίοδο που το καπιταλιστικό σύστημα ραγίζει συθέμελα δεν μας είναι καθόλου παράξενο πως συντηρητικές ιδεολογίες κερδίζουν έδαφος, κάτι είχα τεκμηριώσει σε προηγούμενο άρθρο.Να προσθέσω όμως πως η παρούσα «οικονομική κρίση» δεν είναι απλώς οικονομική όπως θέλουν τα ΜΜΕ να λένε. Κι εδώ ερχόμαστε ξανά αντιμέτωποι με την Μαρξιστική ιδεολογία αλλά και με το κίνημα του Zeitgeist, γιατί αν κάποιος υπερασπίζεται τον Μαρξισμό ή αποδέχεται τις αναλύσεις του Peter Joseph θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κρίση είναι οικονομική γιατί το χρήμα και το κέρδος καθορίζουν και ελέγχουν τα πάντα στην ζωή μας. Ωστόσο η κρίση είναι και πολιτισμική. Υπάρχει επίσης και η κρίση των αξιών: Ο νεο-κομφορμισμός, ο υπερκαταναλωτισμός και η απάθεια καλπάζουν, και αυτά δεν είναι  άμεσα αλλά έμμεσα αποτελέσματα των προβλημάτων που το χρηματο-πιστωτικό σύστημα αντιμετωπίζει γιατί τόσο ο ρατσισμός, η εκμετάλλευση και ο ελιτισμός όσο και η δημοκρατία, η αυτονομία, η ελευθερία και  η ισότητα συνυπάρχουν στις Ευρωπαϊκές παραδόσεις. Αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής ιστορίας είναι οι αποικιοκρατίες και η καλλιέργεια της συνείδησης του «ανώτερου λευκού Ευρωπαίου». (Θα βρείτε περισσότερες αναλύσεις εδώ). Βεβαίως η έλλειψη ρευστού στις διεθνές αγορές και η συνεχόμενη απώλεια θέσεων εργασίας βοήθησε στο να μετατραπούν οι μετανάστες και γενικά οι ευπαθής κοινωνικές ομάδες σε αποδιοπομπαίοι τράγοι αλλά τα διάφορα superiority complexes ήταν πάντα παρόντα στην συνείδηση του Δυτικού ανθρώπου. Η οικονομική κρίση απλώς βοήθησε ώστε αυτού του είδους η «Ευρωπαϊκή ανωτερότητα» να βγει στην επιφάνεια ενώ προηγουμένως οι political correct πολιτικές προσπαθούσαν να τα επισκιάσουν, πείθοντας μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πως το κράτος και οι θεσμοί δεν είναι εχθροί μας αλλά μας προστατεύουν από πάσης φύσεως αδικία
Μια παρένθεση: Η προπαγάνδα δεν είναι ο μόνος τρόπος χειραγώγησης των μαζων υπέρ ή κατά ενός συστήματος. Στην περίπτωση του απάνθρωπου καπιταλισμού «το σύστημα κρατάει γιατί καταφέρνει να δημιουργήσει την προσχώρηση των ανθρώπων στην υφιστάμενη κατάσταση. Κατορθώνει να δημιουργήσει, κουτσά-στραβά, για την πλειονότητα των ανθρώπων και για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους την προσχώρηση τους στον έμπρακτο, θεσμιμένο, συγκεκριμένο τρόπο ζωής αυτής της κοινωνίας» (Κορνήλιος Καστοριάδης, Από την Οικολογία στην Αυτονομία, σ. 20)
Είναι λογικό να προπαγανδίζουν πως ο καπιταλισμός δεν κατέρρευσε αλλά υποφέρει προσωρινά λόγω κακής διαχείρισης του τραπεζικού συστήματος από μια “κακόβουλη” διεθνής συνωμοσία.Από την άλλη επιχειρούν να κάμψουν ενδεχόμενες λαϊκές εξεγέρσεις σε χώρες της Δύσης, παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, προωθώντας βίντεο που όλοι λίγο πολύ έχουμε δει “Riots in Greece, soon it will come to your town, or near where you live”. Παρουσιάζουν τις Ελληνικές λαϊκές εξεγέρσεις ως το αποτέλεσμα της ΝΤΠ, όπου κοινωνικές αναταραχές θα προκαλέσουν σταδιακή αποσταθεροποίηση της κοινωνίας και θα πυροδοτήσουν “βίαιες εξεγέρσεις” και θανάτους σε ύπαιθρο και επαρχία με σκοπό να μειώσουν σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου πληθυσμού. Συνεπώς λοιπόν, δεν θα πρέπει να πέφτουμε έυκολα θύματα της προπαγάνδας του Alex Jones. Έχουμε όλοι σχεδόν δει, το απόσπασμα του σε Ελληνική εκπομπή Έλληνες πείτε ΟΧΙ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο“. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό; Σίγουρα λοιπόν ο Alex Jones γίνεται αρκετά δημοφιλής στους Έλληνες που δεν έχουν κάνει καμία έρευνα να δουν τί είδους προσωπικότητα είναι, τι ιδεολογίες πρεσβεύει. Σίγουρα απο όλους τους Έλληνες που κέρδισε την συμπάθειά τους, δεν γνωρίζουν πως την ίδια στιγμη που ο ίδιος παροτρύνει τους Έλληνες να αντισταθούν, όμοιοι του πολεμούν ασύστολα τους αγώνες του Ελληνικού λαού παρομοιάζοντας τους με την αρχή του τέλους μιας ειρηνικής περιόδου και το ξεκίνημα… ίσως και της Δευτέρας Παρουσίας!
Πηγές
Back Les, Solomos John (2000) Theories of race and racism: a reader, Routledge, ΝΥ
Knight Peter (2003) Conspiracy theories in American history: an encyclopedia, Volume 1, ABC-CLIO
Pierre-André Taguieff (2010) Θεωρίες Συνωμοσίας, Εσωτερισμός, Εξτρεμισμός, Πόλις
Κορνήλιος Καστοριάδης, Ντάνιελ Κον Μπεντιν (1981): Από την οικολογία στην Αυτονομία, Κέδρος, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου